MIGRACIONS: Ciutat i Moviments Socials | Acta de l’Assemblea Oberta del 3 de febrer

L’assemblea comença a les 19:20.

En la introducció Giuseppe explica que la TUP és una Trobada d’Unitat Popular on es reflexiona sobre uns problemes comuns, es plantegen solucions i se cerca la manera de fer créixer les lluites. Un espai on es poden abordar les qüestions des de perspectives diverses, raonar sobre aquestes i després fer-les créixer totes juntes.

Es volen les bases perquè la Lluita i la Reflexió siguen un cicle que es retroalimente durant el camí.

S’han triat 4 eixos que han paregut fonamentals per a la ciutat de València: Drets Social i Justícia Social, Sobirania Alimentaria, Migracions i Ciutat Comuna. Els 4 eixos estan totalment relacionats entre ells i ens portaran, al final de la TUP, a una reflexió conjunta. El feminisme i l’antipatriarcat estarà present transversalment en tots els eixos.

La jornada del 14 constituirà en una xerrada inaugural amb Emir Sader (Universitat de Rio de Janeiro i ex-secretari executiu del Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales, entre d’altres) sobre el paper dels moviments socials en els nous governs a l’Amèrica Llatina, també es formaran diferents grups de treball, sobre municipalisme i sobirania alimentària; migracions, ciutat i moviments socials; drets socials i justícia social; així com sobre el model de ciutat que es vol. Finalment, la TUP acabarà amb una assemblea plenària.

Abans del dia 14 s’han volgut fer assemblees obertes. De fet l’assemblea oberta sobre les migracions és la primera presa de contacte amb la construcció de la TUP. No hi ha document inicial, no hi ha un guió ni una estratègia per part de les organitzadores de la TUP. Tot el que es farà el dia 14 de febrer, en el moment de l’assemblea de l’eix, serà el fruit d’aquesta assemblea oberta. Les decisions són comunes i el desenvolupament de la jornada del 14 també és compartida. A l’assemblea s’assisteix singularment i no com persona que forma part d’un subjecte polític o un altre. Les que es busquen són reflexions personals. L’assemblea comença amb una pluja d’idees.

Es recorda una experiència que tenia la voluntat d’anar en aquest sentit, reflexió i acció, la Red Estatal por los derechos de las y los Inmigrantes (REDI). Allà s’ha fet un intercanvi d’experiències, de diferents formes de treballar problemes i també s’han compartit dificultats. Aquesta experiència, com altres, no s’ha de llançar al fem. Una de les idees és la de dedicar una part de la jornada del 14 a les coses fetes en anys passats. S’indiquen 4 moments importants que d’alguna manera canvien la postura de les mobilitzacions per als drets de les migrants i contra el racisme i la xenofòbia.

1) Període dels “Encierros” (tancaments)
2) Període de les Regularitzacions
3) REIM
4) CIE’S NO

La primera idea és la de recontar aquelles experiències i cercar les problemàtiques, els moments àlgids, les victòries i les derrotes.

Un altre objectiu de la TUP podria ser coordinar campanyes més potents. Campanyes que afecten les migrants i les que no són migrants, les ‘amb papers’ i les ‘sense papers’. Un exemple pot ser la campanya:  Jo sí! Sanitat per a totes. O podria ser qualsevol campanya; el més important seria que connectara les problemàtiques més urgents.
Una novetat en aquesta TUP podria ser l’apropament d’experiències de lluita diferents entre elles. L’àrea Autònoma, les estudiantes,  les ocupes; gent que vol formar part d’aquesta lluita però que per diferents motius mai ha estat, en la ciutat de València, plenament involucrada.
Un altre problema, que des d’anys persegueixen les nostres lluites, és la baixa participació de les persones migrants. Volem trobar una solució? Com també la qüestió que sense dret al vot les migrants sempre seran discriminades i mai podran participar activament en la vida política de la ciutat. Hauríem de trobar dinàmiques per tal que les migrants participen, caldria línies de treball per a estructurar els drets socials. Hem de preguntar-nos per quin motiu som sempre les mateixes persones, potser hauríem de tocar a més portes allà on estan i viuen les migrants. Des d’aquest raonament s’ha dit que hem de preguntar-nos sempre com articular les coses, hem de tindre present sempre la memòria de les lluites, perquè sovint aquesta memòria s’esgota en el temps.

Com a primer pas, hem de d’adoptar una perspectiva, un enfocament. On volem anar? Què volem obtenir? Un altre pas ha de ser la descolonització del pensament. Estem encaixant-nos en paràmetres de pensament polític que el poder en fixa. Pareix que no podem eixir de les categories que ens fiquen al cap. Si volem que les lluites arriben més enllà cal fer un salt, un raonament més enllà que ens permeta somiar amb el verdader canvi del sistema actual. Moltes parlen ara de IAP, la Investigació-Acció Participativa, que tants projectes socials i culturals té com punt de partida. Aquesat deuria ser la base de qualsevol moviment social que vol transformar l’existent. Seria també molt interessant preguntar al professor Emir Sader que s’entén per moviments socials. Què són els moviments socials?

Un altre possible raonament a fer en la TUP seria buscar eines per a connectar les formes de vida amb la lluita social al carrer, pot ser una resposta a la poca cohesió dels moviments socials i de les lluites. En aquest moment històric les persones perden les pròpies identitats per una altra o altres que són en general fruit del sistema que vivim. Quan parlem d’interculturalitat o multiculturalitat, sovint, no centrem el problema i ens perdem en debats sense arribar a cap conclusió. Discutir sobre la identitat i com aquesta canvia podria ser important.

A més, no podem oblidar les dones i el feminisme. S’ha dit al principi que el feminisme i l’antipatriarcat és un eix transversal, no solament en aquest eix, sinó en els 4 que es discutiran en la TUP. Llavors no deixem que el feminisme, les preocupacions de les dones i l’antipatriarcat es queden al marge de les nostres reflexions. Fem l’esforç de tindre’ls sempre present perquè és un motor fonamental si volem aconseguir el vertader canvi.

Finalment, hem establert les bases per a la dinàmica que desenvoluparem el dia 14 en les 4 hores d’assemblea. Se subdividiran en 4 moments.

1) Recorregut històric sobre les experiències passades i presents (Tancaments, Regularitzacions, REIM, CIE’S NO)
2) Problemes passats i problemes que encara hui trobem en les lluites i problemes que es poden trobar en l’àmbit personal (Falta de migrants, poca presència de dones, mancança de perspectiva, poca coordinació entre les lluites i les diverses tipologies de persones que lluiten, discriminació política de les migrants, falta d’espais comuns, mancança de reflexió personal i col·lectiva)
3) Campanya inclusiva i molt potent i que puga ser tant de les migrants com de les que no són migrants.
4) Forma de connectar els tres eixos de la TUP amb l’eix migracions.

Al final de l’assemblea totes s’encarreguen de:
1) Buscar vídeos o documents per a penjar-los al web de la TUP. Material que puga donar més contingut i enginy al debat del dia 14.
2) Avisar i convidar companyes que poden participar activament al punt 1 (Recorregut històric, etc.) per tal de donar una visió més completa de les lluites del passat.
3) Explicar a les persones que no sabem res del dia 14, la nostra idea de l’assemblea i com volem desenvolupar-la.
4) Fer difusió de la Trobada.

L’assemblea conclou a les 20:50h.

————————————————————————————————————————-

PROGRAMA: http://bit.ly/16gx1PL
INSCRIPCIONS: http://goo.gl/forms/nFpAo7xjGA
CONTACTE: trobadaup.vlc@gmail.com

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Assemblees Obertes, EIX MIGRACIONS: Ciutat i Moviments Socials i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.